icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Sätta kantsten - Guide i fem steg

Sätta kantsten - Guide i fem steg

För att ge din stensättning, asfaltering, gräsmatta eller grusläggning de bästa förutsättningarna behöver du montera kantsten. Kantstenen står som ram till din yta och håller ihop konstruktionen så att ytan förblir vacker i en massa år framöver. De ger dessutom utöver funktion, en snygg inramning och en tydlighet mellan olika trädgårdsytor! Att välja kantsten kan ibland kännas svårt, men tänk på att alltid välja en minst dubbelt så hög kantsten mot den effektiva höjd du vill nå. Sortimentet är brett och val av ytbehandling, färg, stensort och format är helt upp till dig och din vision. Vi går nu igenom allt du behöver veta när du ska sätta kantsten så att du lyckas med ditt projekt.

Vad är en kantsten?

När du vill lägga sten till en uteplats, uppfart eller gång behöver du kantsten. Kanterna monteras ner i marken under den nivå där plattorna ligger och låser på så sätt din stensättning och ger stadga åt ytan, så dina plattor ligger på plats. Du monterar kantsten, exakt som namnet avslöjar, som en kant runt din stenläggning. För hur skulle en tavla se ut utan sin ram? Kantstenar kommer i ett högre format än andra markstenar och ger med sin montering ner i marken stabilitet. Kantsten finns både i natursten och betong, i flera format, färger och ytbehandlingar. Du kan även använda kantsten som en dekorativ avskiljare mot rabatter, grusgångar, asfalterad yta eller runt dränering mot husgrund.

Kantsten Visby

Välj rätt kantsten till ditt bygge

De flesta av våra kantstenar fungerar lika bra till garageuppfarten som trädgårdsgången förutsatt att du monterar de rätt. Kommer ytan bli belastad, såsom en uppfart väljer du en robustare kantsten, förslagsvis i granit. Till det mindre trädgårdsprojektet kan det istället vara fint med en något mindre kantsten. De är dessutom mycket lättare att sätta på plats. Vare sig du är på jakt efter en större eller mindre sten så är utbudet enormt. Vilket material du sedan väljer, natursten eller betong, är helt upp till dig! Båda är vackra och slitstarka, men vi hjälper dig gärna att hitta en sten som passar ditt bygge, både i funktion och estetik, stenens färg och behandling.

Material och verktyg för att sätta kantsten

När du ska sätta kantsten behöver du en rad olika verktyg och material. Vi har det mesta du behöver i våra butiker och till försäljning online. Du kan klicka dig vidare från listan för att läsa mer om produkterna och lägga en beställning.

1. Märk upp ytan för stenläggningen

Det första steget är att märka upp ytan och höjden för din kantsten. Själva rännan som du kommer gräva ut ska ha en bredd på cirka 40-50 cm. Fäst stakkäppar i varje ände eller hörna av din tänkta kantstenslinje och spänn murarsnöre emellan för att få hjälp med att hålla en rak linje när du sedan monterar stenen. Tänk på att om du ska ha kantstenen mot en markstensläggning sätter du kantstenen innan du lägger din marksten så du har en stabil kant att anlägga emot. Ta hänsyn till ett fall på minst 1-2 cm/m från hus och bebyggelse så att vattenmassor inte hamnar mot husgrunden eller annan fuktkänslig yta. Försök att leda bort vatten mot avvattningsrännor, brunnar och andra vattenavledande system i trädgården. Var noga i uppmätningen och tänk efter var eventuella kapningar kommer hamna så du får en estetiskt snygg kantsten. Du ska aldrig kapa mer än 2/3 av din sten, då detta kan försämra stenens funktion.

2. Gräv ut för din kantsten

När ytan är uppmätt och snören dragna är det dags att ta första spadtaget. Gräv ut ytan med ett djup på cirka 45 cm och så att minst halva kantstenen hamnar under marknivå. Tänk på att du även kommer fylla rännan med ett bärlager på cirka 10 cm under stenen. Desto större del av kantstenen som är nedgrävd, desto bättre stöd kommer din kantsten ge. Ha som tumregel att minst halva stenen måste ner i marken.

Förberedelser inför kantstensmonteringen

3. FYLL MED BÄRLAGER

Med rännan utgrävd lägger du ut en fiberduk och fyller på med ett bärande lager bergskross 0-32 mm. Se till att packa ordentligt med hjälp av en markvibrator och vattna sedan så massorna hinner sätta sig och marken kan bli ordentligt packad.

4. Placera ut kantstenskilar och kantsten

Med det första schaktet bärlager på plats placerar du ut kantstenskilar i den linje där stenarna skall monteras. De gör att du sedan enklare kan justera höjden för kantstenen. Börja där höjden är som lägst vid sluttning. Använd tumstock och vattenpass till din hjälp för att se så du hela tiden håller en vågrät linje eller håller till det fall som din yta skall ha. Montera därefter dit kantstenarna och ta gärna hjälp av en kantstenssax om möjligt. Denna ser till att jobbet blir mer skonsamt för kroppen och sparar på ryggen.

En komplett kantstensmontering

5. Motfyll med jordfuktad betong

När höjden stämmer för din kantsten och stenarna står på plats motfyller du med jordfuktad betong alternativt bergskross på båda sidor av stenen. Låt den jordfuktade betongen brinna och fyll sedan upp med bergskross och jord eller påbörja din markstensläggning. Att hålla sig till ovan nämnda steg ger en kantstensmontering som står sig och håller en rak linje även i framtiden.

Tips från Stenbolaget:

Tänk på att låta kantstenen härda och sätta sig ordentligt innan du belastar ytan, exempelvis vid montering kring en uppfart. En körbar yta kräver mycket stabilare kanter och således en högre kantsten än ytor med lägre belastning. Ett snyggt alternativ kan vara att helt bryta av i ytbehandling, stensort eller nyans mellan kantsten och marksten/plattor, detta ger en synlig bård, stor effekt och praktisk kontrast till ytan. 

Om du nu tänkt att ansluta med marksten eller kanske skiffer så kan du fördjupa dig i våra monteringsguider "Lägga marksten i 5 enkla steg" och "Skifferguiden från stenval till montering"

Stort lycka till!

Föregånde artikel Kakelfog
Nästa artikel 10 Saker som kan gå fel när du sätter kakel