icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Stenbelagd trädgårdsoas

Stenbelagd trädgårdsoas

Ett trädgårdsprojekt tar form

När vi anlade trädgården till vårt nybyggda hus kände vi direkt att tomten blev lite platt och tråkig. Vi har därför valt att höja upp ett hörn av trädgården med hjälp av en stödmur. På själva upphöjningen ska det finnas gångar, planteringslådor, bärbuskar och blommande växter. Muren och trappan upp till upphöjningen ska belysas och en gång med steppingstones kommer leda fram till trappan och även dessa kommer att vara belysta. Med både blommande växter och flertalet bärbuskar och planteringslådor kommer detta bli en inbjudande plats för hela familjen.

Det hela började egentligen mer som ett infall när vi grävde för häcken och inte visste vart vi skulle göra av all jord. Ett spontant beslut ledde till att vi bestämde oss för att lägga jorden i ett hörn av tomten för att senare skapa liv i tomten med en upphöjning där vi kunde ha planteringslådor i ett eget litet odlingshörn.

Eftersom vi anlagt uppfart, uteplats och mur på framsidan av tomten (se projektet "Inget mer smågrus i hallen") ville vi skapa en sammanhållande stil på tomten och vi har valt stödmuren Benders Megawall grafit med släta toppstenar. Muren kantas med Benders Ocala, grå, för att det ska vara lätt att klippa gräsmattan. Trappan upp till upphöjningen gjord av blocksteg i granit och gångarna uppe på upphöjningen är gjorda av Benders Ocala, grå, och kantas av storgatsten (grafit antik). Från vårt trädäck kommer Steppingstones (antik grå) att visa vägen till upphöjningen. Muren och trappan kommer att vara belysta och så även en del av steppingstonsen.

Lite jord finns i hörnet men inte mycket mer

Grävning

 

Spaden i backen

Arbetet började med att vi grävde en hyfsat bred och djup ränna så att vi kunde lägga ner grus för att få en stabil grund för muren.

Första spadtagen

Ett tungt jobb men ack så nödvändigt

grävning

Markduk och grundarbete

En bra grundarbete är A och O när man pysslar med stenläggning. Vi la därför ner en tjock markduk längst ned i det grävde diket. Vi fyllde sedan på med rejält med grus som vi vibrerade ned i flera omgångar (totalt ca 10 cm grus när det packats samman). Innan vi använde oss av paddan vattnade vi gruset för att partiklarna skulle bindas samman lättare. 

Markduk las ned

På med grus

Gruset vibrerades ned

Arbete sent på kvällen

 

Lägga murstenar

När gruset var välpackat och grunden var hyfsat jämn var det dags att börja lägga stenar. Varje sten mättes in med vattenpass och dunkades på plats med en gummiklubba. Varje sten passades in till stenen intill med vattenpasset. Ta tid på dig i detta steg! Så fort grunden är lagd klickas stenarna i varandra och det går väldigt fort men är grunden fel finns risk att allt måste plockas ned och göras om.

Stenarna klubbas på plats

Kontroll både längs med...

...och på tvären

 

Grunden klar, stenarna klickas på plats 

När grundstenarna är på plats går det fort att sätta dit övriga stenar. Sist la vi en slät toppsten då vi inte tänkte ha några Megatäckstenar på denna mur.

Bygger mur

...och på tvären

Granittrappa

Ett hål i muren lämnades för att granitblock skulle kunna bilda en trappa. Varje blocksteg lades sedan noggrant på plats och mättes in med vattenpass. Mellan varje steg vibrerades nytt grus ned för att trappsteget skulle ligga stabilt på sin plats. För att flytta blockstegen använde vi oss av en transportvagn. Steget lades på plats med hjälp av brädor.

Flyttas från transportvagnen

"Hål" i muren

Bygger trappa

Andra steget på plats

Bygger trappa

Benders ocala längs med muren

Eftersom vi vill ha en hyfsat lättskött tomt lade vi två rader Benders Ocala längs med muren för att det ska gå lätt att klippa gräset. Markarbetet bestod av att addera lite extra grus men eftersom utrymmet var så smalt kunde det inte paddas ned utan det stampades ned med fötterna.
Ett tips kan vara att gjuta fast den yttre kanten av marksten för de glider lätt isär annars och skapar stora utrymmen mellan stenarna (detta har hänt oss).

ocala längs med muren

ocala längs med muren

Liten hjälpreda

 

Vatten och el

Med tanke på att vi ska ha både belysning längs muren grävde vi ner rör med elkabel men även ett rör med vattenslang så att vi ska ha lätt att vattna alla växter som ska finnas på upphöjningen. Vi byggde sedan en pelare där transformatorer till belysningen samt vattenkranen installerades.

Gräva

Allt på plats

Försöka återställa

Här kommer slangarna upp

Pelaren

Kant mot häcken

För att få så litet spill av yta som möjligt byggde vi en kant mot häcken med trä. Den gjordes i steg och kläddes med markduk för att det ska vara underhållsfritt. Varje steg ska sedan fyllas med täckbark så man inte ser markduken.

 kant mot häcken med trä

 kant mot häcken med trä

Förberedelse gångar

Vi fyllde på upphöjningen med jord och plattade till innan de tilltänkta gångarna markerades med tråd som fästes i små pinnar.

På med jord

Gångarna märktes ut

Översikt

 

Gångar

Där gångarna skulle vara grävde vi ut lite extra jord och grundade med markduk och lade sedan på grus som vi plattade till med markvibratorn. Gångarna består av markstenen Benders Ocala och när alla gångar lagts på plats beskars de med en vinkelkap med diamantklinga. Alla gångar kantades med storgatsten (granit) som hölls på plats med en betongkant.

Grusade gångar

Stenläggning

Stenläggning

Stenläggning

Stenläggning

Planteringslådor

Planteringslådorna som är sexkantiga snickrades ihop och målades sedan invändigt med olja och utvändigt med husfärg för att få det hela matchande. Lådorna placerads sedan ut på upphöjningen.

Färdigsågat

Bygger rabatt

Färdigsågat

Klara

Dekorsten 

Runt planteringslådorna ville vi ha dekorsten och valet föll på dekorsten tumlad grå i storlek 13-15 mm. Innan dekorstenen lades på lades markduk ut på hela upphöjningen för att vi skulle slippa så stor del av ogräsrensandet som möjligt. Vi underskattade lite hur mycket som behövdes och trots att vi fyllt på med 10 nya säckar skulle det inte skada med lite extra.

Runt planteringslådorna ville vi ha dekorsten

Runt planteringslådorna ville vi ha dekorsten

Runt planteringslådorna ville vi ha dekorsten

Runt planteringslådorna ville vi ha dekorsten

Runt planteringslådorna ville vi ha dekorsten

Växter 


Det roliga började i våras då upphöjningen fylldes på med växter. Planeringslådorna fylldes med jordgubbar, potatis, sockerärtor, lök och morötter. Längs med muren sattes smultronplantor som snabbt växte till sig. Uppe på upphöjningen men nära muren sattes vinbärsbuskar ned i en sektion medan en annan rymmer hallon. Närmast häcken på långsidan finns tre olika typer av dagliljor. 

Jordgubbar och vinbär

Hallon

Och liiiite ogräs

 

Färdigt!

Sommaren lider mot sitt slut och vi har njutit av vad upphöjningen har gett oss hela sommaren. Nästa år väntar förhoppningsvis en ännu bättre skörd och att detta kommer bli en plats att älska har blivit allt med självklart då alla barn älskar att hänga vid denna trädgårdsoas. Barnen roar sig med att äta av alla goda grönsaker och bär, springa runt och leka i den lilla rondellen, vattna växter eller bara njuta av utsikten från den lilla bänken. Själv går jag runt däruppe och njuter av alla blommor och på kvällen kan man titta ut och förundras över hur mysigt ett hörn kan bli med lite sten och belysning.

Resultatet!

Resultatet!

Resultatet!

Resultatet!

Resultatet!

Fler bilder

På upphöjningen finns nu vatten lätt tillgängligt för alla växter via kranen som kommer ur pelaren. Det kan även nämnas att vi har skapat en rondell i mitten av upphöjning där vi planterat rosor och prynadsgräs. Denna delen är ganska ny och behöver växa till sig för att komma till sin fulla rätt.

Resultatet!

Klart

Resultatet!

Rabatter klara

Rabatter klara

Ännu fler bilder

Nedan visas även bilder på de steppingstones som leder fram till upphöjningen. Varannan steppingstone har vi borrat hål i och satt i en lampa. För att få ihop allt till en helhet har även fläderbusken fått en fin inramning med storgatsten (samma som på upphöjningen).

Resultatet!

Klara rabatter

Stengång

Stengång

Grönska

I mörker 

Belysningen gör det mysigt på kvällen

Belysningen gör det mysigt på kvällen

Belysningen gör det mysigt på kvällen

Belysningen gör det mysigt på kvällen

Belysningen gör det mysigt på kvällen

Sista bilderna

Och några sista bilder...

Resultat

blommor i rabatterna

blomma

Stenbänk

Föregånde artikel Mitt fina växthus
Nästa artikel Uppfart istället för lergrop