icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Ny uppfart och terrass i Sollentuna

Ny uppfart och terrass i Sollentuna

Dags att börja planera

Efter många turer hit och dit i tankarna så ska vi äntligen ta tag i vår uppfart och entré som idag inte kan kallas annat än katastrof.  Trasig asfalt, sned kanststen, singel, betong, sandsten, granit.  Man vet knappt var man ska börja.  Så här ser vår uppfart ut idag.

 

Inte så vackert

Fin syrén i sorglig miljö

Uppfarten ned till vägen

Intressant val av material

Erik, snart 5, är lika glad för det...

Planeringen

Min fru och jag hade tre huvudsyften med renoveringen.  1) Skapa en vacker och välkomnande infart och entré.  2) Se till att vi får en mysig altan/terass på södra sidan av huset där det är som varmast och soligast under vår/höst. 3) Skapa en trygg och underhållsfri miljö som inte bara är estetisk men också funktionell.Vi började med att skissa upp idéer om vad vi ville ha.  Asfalten på nedre delen av uppfarten var i bra skick och behövde bara nya kanter.  Dock ville vi stenlägge hela övre delen av uppfarten och området under vår balkong, samt se till att bygge en altan och ordentlig entré utanför ytterdörren. Så här såg skisserna ut.

skiss på hela nya uppfarten

skiss på altanen/entrén

Materialval

När vi började hade vi ingen aning om materialen vi skulel använda annat är att vi båda var väldigt förtjusta i idén av en terass i skiffer.  Vi åkte till Stenbolaget i Arninge säkert 10 gånger innan vi bestämt oss för det övriga.  www.stenbolaget.se Markstenen som skulle vara på uppfarten och under balkongen var Benders Ocala Antik.  Kantsten i klassisk granit RV6.  Altanen skulle muras upp med lekablock och sedan putsas.  Vi skulle bygga en spaljé som insynsskydd och lägga oregelbunden offerdalsskiffer.  Trappan upp till dörren och altanen skulle byggas av Stenbolagets häftiga granitblocksteg XL!

Ocala Antik

Offerdalsskiffer

 

Grantiblocksteg XL

Bort med det gamla.. in med det nya!

Den 20/8 var det dags att börja riva den gamla asfalten och de diverse stenar och murar som fanns. Som tur var var asfalten inte lagd innan 1970 och var således PHA-fri, vilket besparade en hel del extrakostnader för riskavfallshantering och sortering. Fem containrar senare så är vi nästan i hamn. Samtidigt skulle vi ta emot leverans av nästan 30 ton sten från Stenbolaget. Det blev trångt på uppfarten denna vecka...

 

Bara att ta i!

Stenbolaget levererar!

Det krävs mer än bara sten.

Gamla kanstenen ska ersättas med ny

Även plattorna under balkongen ska bytas

Grundarbete och dränering!

En av utmaningarna inför själva markarbetet och något vi spenderade en hel del tid på är hur vi ska dränera stödmuren och terassen som ska byggas upp.  Det är berg i grunden som sluttar bort från huset och hela terassen kommer att bli som en betongpool om vi inte kan leda bort vattnet på ett effektivt sätt.  Eftersom vi helst inte vill se att hela bygget sprängs när vinterns kyla sätter in eller att vi har en isbana på hela uppfarten villa vi se till att all fukt och vatten leds bort till nedre delen av tomten.  Vi får se hur det slutar, men en hel del rör blir det.

 

stupröret måste anslutas

redo för att gjuta grund för muren.

fortfarande en del kvar att gräva ur.

Grunden

Det första arbetsmomenten innebar att gjuta in de nya kantstenarna längs uppfarten samt att mura upp en grund för terassen.  Vi valde att mura med armerad lättbetong hellre än att göra en betongstensmur för att terassen skulle smälta in bättre med husets sockel.  Denna mur kommer således att putsas i samma stil som sockeln på huset och ovansidan av terassen blir av skiffer ingjuten i betong.

 

nya kanstenar justeras in

betonggrund för stödmuren

gott om hjälp på hemmaplan! :-)

Muren tar form!

Nu när allt grundarbete är klart så är nästa segment att mura upp fundamentet för terassen som ska anläggas. Vi utgick från en gjuten grund med armering, sedan murade vi upp stödmuren i segment med armerade cement element mellan, där el, dräneringskopplingar och dylikt installerades för att skapa en stabil grund till terassen.  Strategin är sedan att att fylla innanmätet av muren med kross, packa med stenmjöl, och gjuta in skiffret i en armerad platta.

 

Murade segmenten till terassen

gjutformar till stödelementen

dräneringsmynning genom ett stödelement

prydligt efter gjutning!

nu börjar man se formerna växa fram! :-)

El och dagvatten kring terassen

Mycket tid gick åt planering av hur el och dagvatten skulle hanteras kring terassen.  Vi har valt att installera ett omfattande 12 volts system från In-lite (se Stenbolagets hemsida) och ville att alla kopplingar skulle vara utbytbara om det så skulle behövas.  Därför var det viktigt att bygga in kopplingsdosor i närheten av varje armatur och även separera med kabelrör från garaget de parallella ledningar som inte skulle styras från In-lites transformator.Dagvattnet från garagets hängränna har byggts in tillsammans med en spygatt från terassens ovansida, där ett dräneringsgaller kan fånga upp det regn och smältvatten som uppstår på terassens yta.  Dessa rör går sedan längs med insidan av terassen, förbi syrénen och ut i trädgården där vattnet gör gott!  Hela tiden med ett lagomt fall...

kabelrör för 220v och 12v från garaget.

kopplingsdosa i muren för in-lite armatur

dagvattenledning i terassen innan murning

mer från samma

dräneringsgallret kopplat till spygatt

Skiffer

Äntligen så är grundarbetet mer eller mindre klart och det är dags att börja med skifferytan på terassen.  Skiffer kan läggas på alla möjliga sätt och det ena är inte mer rätt än det andra.  Vi har dock valt att bygga upp underlaget med kross, stenmjöl, packa, lägga fiberduk och sedan gjuta in skiffret i en armerad betongplatta.  Detta för att undvika sättningar, rörelse i skiffret och sprickor i fogarna, som i sin tur skulle innebära ogräs och dylikt så småningom.  Eftersom vi gjuter in i en ganska begränas yta så kommer vi även att anpassa skiffret ganska mycket och minimera fogarna genom att kapa bitarna till regelbundna stycken.

 

fiberduk under betongarmeringen

Det blir mycket kapande

och hamrande...

nätta fina fogar...

nätta fina fogar...

På god väg men låååångt kvar

Trappan

Vår trappa, som ska binda ihop terassen och ingången med uppfarten har vairt en svår nöt att knäcka rent designmässigt. Vi ville ha något som var inbjudande åt alla håll men ändå var trappan tvungen att anpassas till höjdskillnaden och vinklarna som terassen utgjorde.Vi valde att använda Stenbolagets Blocksteg XL, som med sin 400mm stegdjup ger ett maffigt men ändå naturligt intryck. I slutändan gick det åt hela 13 st längder för att bygga ihop den men visst blev den fin!?Ett starkt tips till er som funderar på att bygga en blockstegstrappa i vinkel är att använda barnens Kapla stavar till detta, om ni har dem i hemmet. De är perfekta för att planera med!

skiss vi utgick från

Blocksteg XL från Stenbolaget

Kapla stavar. Perfekt att planera med!

oj då. vi behöver visst ett steg till...

så här fint blev resultatet!!

Äntligen klara med skiffret!

Efter nästan en hel veckas konstant sågande, pusslande och gjutande så är vi äntligen klar med skifferläggningen.  Det fattas fortfarande några enstaka bitar och en del fogande är kvar, men i det stora hela så är arbetet klart.  Drygt 50 kvm råmaterial behövdes.  Eftersom vi valde att lägga stenarna med ganska minimalt med fogar så blev det ganska mycket spill och det tog en fasansfull tid att få ihop, men det var väl värt mödan.  Kolla bara vad vackert!  Kan inte vänta o se hur det blir när vi har gjort rent ytan!  :-)För övrigt så är nu det mesta av elen även dragen i kabelrör och redo för installation.  Dagarna framöver blir främst tillängnat markstenen och putsning av muren!

Fint va? :-)

en del fogande kvar

övergång mellan trapp o terass

annan vinkel

blev inte mycket över...

Spaljé på plats

Nu när ytskiktet på terassen är färdig så gick det snabbt att snickra ihop spaljén på de ingjutna stolpskorna.  Designen för den fick vi faktiskt från St Eriks katalogen, där de hade en spaljé i stora segment i vinkel kring en uteplats.  Fördelen med denna design är dels att spaljén ser lika fin ut från insidan och utsidan samt att stolparna byggs ihop av två parallela reglar som kilar ihop de tvärliggande ribborna.  Detta ger en mycket bra stabilitet till konstruktionen samt att det tillåter att el dras inne i utrymmet som bildas mellan ribborna och reglarna.  För belysning på insidan av spaljén har vi valt In-lites mycket diskreta "Cupid" som ger ett ganska svagt ljus, mer för att belysa spaljén och skapa en känsla av rymd än för att belysa ytan innanför. Nu väntar marksten och målning...sen är vi klara!!  :-)

Spaljén från utsidan av terassen

...och från insidan

vinkelpartiet byggs lite lägre

belysning på spaljéns insida

Cupid från In-Lite

Färdig!!

Äntligen är allt på plats.  Mycket slit och inte precis gratis, men vi är hur nöjda som helst!  I eftermiddag tog vi tillfället att njuta av den inte allt för återkommande solen på vår nya terass.  HÄRLIGT!!Visst blev det fint!

Så här fint blev det!

vinkel från huset

vår vackra granittrappa

In-lite's Fish-Eye High längs uppfarten

tom soptunnorna fick en ny hemvist! :-)

Mera bilder på resultatet

Här kommer lite mer bilder från färdiga projektet!!

Färdigt projekt

tom soptunnorna fick en ny hemvist! :-)

inget mer rensa ogräs runt syrénen!

alla cycklar och traktorer på sin plats!

Vår "ramp" blev jättebra!

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré