icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Inget mer smågrus i hallen

Inget mer smågrus i hallen

Vad vill vi uppnå? 

Vi bor i ett relativt nybyggt hus där uppfarten hitintills bestått av en salig blandning av grus. Detta har obönhörligen lett till en daglig dammsugning av hallen. När garaget nu äntligen är färdigbyggt är det numera dags att lägga sten på uppfarten, bygga en stödmur mot vägen samt skapa en ny uteplats på framsidan. Dessutom kommer vi bygga en mur runt en upphöjning på baksidan även om detta kommer ha lägst prioritet i detta projekt. Steppingstones kommer visa vägen till denna upphöjning där vi i framtiden kommer ha planteringslådor samt en liten berså.

Uppfarten som sträcker sig bakom garaget och huset är på ca 160 kvadratmeter och där har vi valt att lägga Benders Ocala, grå, som kommer kantas med storgatsten (grafit antik) för att få in lite natursten i den annars ganska strikta uppfarten. Entrétrapporna kommer bestå av blocksteg i granit och uteplatsen av granithållär, allt i ljus antik. Uteplatsen kommer även den att kantas med storgatstenen för att få det hela att hänga samman. Den valda stödmuren är Benders Megawall grafit med tillhörande Megatäck i samma färg. Upphöjning på baksidan kommer tills vidare inte ha någon Megatäck. Från vårt trädäck kommer Steppingstones (antik grå) att visa vägen till upphöjningen.

Före

Slutet maj 2012.Innan stenläggningen överhuvudtaget påbörjades såg det ut som följer:

Uppfarten samt huvudentrén

Blivande uteplatsen

Vy från gatan. Här skall stödmur byggas.

Upphöjning som skall kantas med stödmur.

RÖDMARKERAT

Själva uppfarten grundades ordentligt med markduk och bärlager redan när huset byggdes men efter detta har vi kommit på att vi vill ha en uteplats på framsidan. Denna uteplats skall starta redan i samma nivå som entrédörren och därför måste denna del höjas upp. För att hålla uteplatsen "på plats" kommer vi bygga en stödmur som skiljer uppfarten och uteplatsen åt. 
Där själva uteplatsen skall ta form fanns det tidigare gräs och därför grävde vi ur, lade markduk och fyllde på med bärlager här.  Vi anlitade en grävare till detta som dessutom skrapade uppfarten i rätt nivå så att vi skulle kunna fylla på med mindre grus. Han grävde sedan för mur längs hela framsidan, la ner markduk och fyllde på med bärlager, ca 20 cm. På bilderna nedan har vi rödmarkerat vart grävaren ska gräva, dessutom återfinns några efterbilder.
Tips! Efter att ha träffat en trädgårdsarkitekt fick vi rådet att alltid tänka på att följa linjer i trädgården. Följdaktligen har vi har valt att lägga uteplatsen fram till fönstret eftersom det skapar ett mer harmoniskt intryck med huset snarare än att bara avsluta stenläggningen på slumpmässigt ställe.



Spraymålat som hjälp för grävaren

 

Mera hjälplinjer

Även uteplatsen markerades med rödfärg

Bärlager pålagt på uteplatsen

Utgrävt för mur.

Första lasset grus

2 juli 2012
När grävaren lämnade uppfarten och tomten såg den om möjligt ännu värre ut än innan. Ganska snart var det inte längre ett problem när vårt första gruslass med 18 ton 0-18 bergskross anlände. Allt detta skulle skyfflas ut med hjälp av skottkärra och spade vilket visade sig vara ett riktigt hästjobb.  

Grävaren hade rakat av så att det fattades ca 15 cm upp till färdig sten, så vi skulle få plats med 5 cm 0-18 bergskross och ca 5 cm 0-8 bergskross samt stenarna 5 cm. Nu skulle alltså ett jämt lager med ca 7 cm 0-18 bergskross spridas ut över hela uppfaren. Anledningen till att vi spred på 7 cm istället för 5 var att vi räknade med att det hela skulle sjunka ca 2 cm när vi paddade. Ganska snart insåg vi att det var nästan helt omöjligt att med ögonmått sprida på ett jämt lager bergskross. Vi åkte därmed och hyrde en rotationslaser och detta är något vi inte ångrat en sekund trots en kännbar kostnad. Utan detta redskap skulle vi förmodligen aldrig kommit framåt, ovärderligt! Tips! Snåla inte på nödvändiga tillbehör/maskiner då detta kan påverka både hur lång tid man måste lägga ner samt hur bra resultatet blir.  

När till slut hela högen med grus var jämt utspridd över uppfarten åkte vi och hyrde en Swepac FB465 padda (465 kg tung) och vibrerade hela uppfarten. Anledningen till att vi valde en så stor och tung padda var att vi ville att trycket skulle gå långt ned i marken för att minska risken för sättningar i framtiden. Återigen är detta ett redskap vi inte skulle klarat oss utan. Efter vibreringen hade hela uppfarten sjunkit ca 2 cm som beräknat men det hade dessutom bildats oönskade gropar. Detta behöver man dock inte oroa sig för eftersom detta inte var sista lagret med grus. Tips! Glöm inte att vattna innan paddning! Om man inte vattnar ordentligt finns det en risk att alla de minsta beståndsdelarna i gruset dammar bort istället för att binda ihop ytan.

Stenhögen fungerade även som barnvakt

En bit på väg.

Nästan allt grus utspritt

Älskade rotationslaser!

TVÅ LASS MED 0-8 BERGSKROSS


Efter att vi paddat ned 0-18 bergskrossen anlände två lass med 0-8 bergskross, totalt ca 30 ton. Vi valde att lägga markstenen i 0-8 bergskross istället för stenmjöl (0-4) eftersom det blir något bättre bärighet och risken för sättningar minskar. Dessutom så är det mer lättarbetat vid regn till skillnad mot stenmjöl som kan upplevas kladdigt. Nackdelen är att det ibland var ganska svårt att raka av (bilder på detta kommer senare).  

Sen började återigen ett intensivt jobb med spade, skottkärra, asfaltsraka och stundtals kratta. Vi bad lastbilschaffören att breda ut gruset över uppfarten för att vi skulle behöva springa för mycket med skottkärran. Tips! Tänk till innan gruset kommer var och hur ni vill att det ska tippas för man kan få lite lätt panik när gubben väl är på plats och han bara snabbt vill tippa och sticka. Då är det lätt att allt bara hamnar i en hög. 

Även här var rotationslasern ovärderlig eftersom det nu vore bra om nivåerna stämde ganska bra. Det hela paddades sedan ned med den stora paddan som syns uppe till höger på bilderna.

Första lagret grus (0-18) är nedpaddat

Delar av de 30 tonen 0-8 bergskross

ÄNTLIGEN KOM STENEN

Äntligen anlände stenen och vi hann padda klart uppfarten så att delar av stenen kunde ställas där. Totalt hade vi 34 st pallar som skulle klämmas in på tomten. Chaffören var otroligt bra att ha att göra med och han flyttade på lastbilen flera gånger för att vi skulle få allt där vi ville ha det. Vi hade delad leverans på vår sten och all granit och storgatsten kom ca 10 dagar efter första lasset som innehöll mur och marksten.
Tips! Om det är många pallar som ska anlända kan det vara bra att tänka till ordentligt innan vart man vill ha pallarna. Vi undvek en hel del jobb då chaffören tipsade om vart vi skulle ställa pallarna. På något ställe blev det fel och vi fick flytta sten i någon timme vilket känns lite onödigt.

Några av alla de 34 pallarna med sten

MUREN

När stenen anlänt var det dags att direkt dyka på att påbörja muren. Muren var tvungen att byggas klart innan vi kunde padda uteplatsen med den stora paddan annars trodde vi att bärlagret enbart skulle rasa iväg. Såhär i efterhand är jag dock inte säker på om det stämde eftersom ytterst lite material vibrerade iväg. Vi var i vilket fall tvungna att fortsätta hyra den stora paddan tills vi kunde vibrera uteplatsen.  

Sagt och gjort så kom moster och var barnvakt i tre dagar medan vi färdigställde muren mot uteplatsen och vägen. Vi hade tidigare förberett grundarbetet för muren. Först hade vi i ca 20 cm bärlager om tidigare nämnts och toppade sedan med 0-8 bergskross. Bärlagret vibrerade vi ner med en rund 80 kg padda som vi fick låna av grävaren. För att få exakta nivåer la vi ner två parallella järnrör i 0-8 gruset och mätte ut dess exakta nivåer med rotationslasern. En planka användes sedan för att raka av överblivet grus. I diket till muren gick inte paddan ned mellan rören och gruset slogs därför ner med spade.  

Nivåerna visade sig stämma hyfsat men vi fick trots allt efterjustera en del för varje sten. Den mur vi valt att lägga är Benders Megawall, grafit. Varje sten mättes med rotationslasern i alla fyra hörn och ibland fick vi raka bort lite grus med en trädgårdsspade och ibland skjutsade vi in lite extra grus. En gummiklubba användes för att slutgiltigt dunka stenen på plats.  Hur vi fick muren helt rak kommer i nästa inlägg. Svängningen på muren mätte vi från vägen men vägen svängde inte heller helt perfekt och därför var det mycket ögonmått som gällde. Det blev en hel del finlir med gummiklubban. 

Tips! Benders Megawall: Man lägger grundstenar i botten och dessa har en plan sida och en med en fördjupning, plana sidan ska placeras nedåt och urgröpningen uppåt. Vi har åkt förbi hus där vi sett att man kan ta fel här och placera toppstenarna i botten. Detta leder till att muren kan tryckas utåt av materialet som ligger mot muren. Inte jättebra för en stödmur.  Läs alltså innan vilka av stenarna som är bottenstenar (detta står på pallarna). Får man till det understa lagret är det bara att klicka i resterna lager, hur lätt som helst!

Rak mur längs uppfarten

Alla grundstenar på plats

Rakt ska vara rakt

Svängd ska vara svängd

Muren längs med vägen

HUR FÅR MAN MUREN RAK?

För att känna oss nöjda ville vi ha en riktigt rak mur och använde oss därför av några små knep. Vi började med att mäta längden från husets fasad ut till den inre kanten på stenen (vi valde den inre kanten eftersom ytterkanten är skrovlig). Vi försökte sedan hålla detta avstånd längs med hela muren. När muren passerade huset blev det svårare och vi fick mäta upp en punkt nere vid vägen. Denna punkt mättes ut med snöre. Snörets första del fästes vid murens startpunkt och snöret drogs sedan ut till vägen. Vi kontrollerade att snöret var parallellt med huset genom att mäta att avstånd mellan snöre och husfasad vid murens början samt vid husknuten.

  För att detta skulle bli exakt byggdes en anordning med tre pinnar (se bild) där snöret lätt kunde flyttas någon millimeter genom att skruva loss skruven snöret var fast vid. Det var sedan lätt att se till att stenarnas inre kant låg jäms med snöret. Om det hela inte var helt rakt knackades stenen på plats med gummiklubban.

Pinne som markerar start på muren

Anordning för exakt placering av snöret

Anordningen i närbild

Som tidigare visat blev det rakt

OVÄRDERLIGA VERKTYG

När muren byggdes skulle vi stått handfallna utan vissa verktyg:- Järnrör- Rotationslaser- Gummiklubba- Pinnar och murarsnöre- Transportvagn
Vi köpte en transportvagn som kan ta upp till 250 kg. Gissa om den har varit till användning under denna stenläggning. Vi lassade på upp till 8 murstenar och drog sedan dessa till rätt plats. Extra skönt när alla normalstenar skulle på plats.

Gummiklubba

Transportvagn

Muren nästan färdigställd

I hörnen på muren har vi hörnstenar som har lagts omlott och hörnen har sedan limmats med PL400. För övrigt har inget limmats förutom att Megatäcken kommer limmas på. Muren är här till stor del färdigställd förutom just Megatäcken som får vänta tills tid finns. 
En nackdel med hörstenarna är att de är plana och i och med att dessa lägg omlott måste den normalsten som skall passas ihop med hörnstenen modifieras. Vi knackade bort halva klacken på normalstenen för att få den att passa i hörnet. För att få bort klackan sågade vi först med vinkelslip och diamantklinga små hack ner till den plana ytan någon centimeter isär och sedan knackades bitarna bort med hammare och huggmejsel. Se nedan för bild på stenen.
Normalstenarna var bara att klicka i underliggande sten. Vi gick sedan och knackade lite med gummiklubban på stenarna för att de skulle ligga perfekt. Eftersom vi var lite osäkra på hur lång vi skulle ha 4 stenar på höjden när vi beställda så köpte vi normalstenar även till toppen. Detta kommer ändå inte synas när vi limmar på Megatäcken.

Vinkelslip med diamantklinga

Normalsten med delvis bortsågad klack

Ett av murens hörn

Rätt höjd på muren

GRUNDARBETE UTEPLATS

När muren äntligen var på plats paddade vi ner bärlagret ordentligt. Vi fyllde sedan på med 0-8 bergskross och försökte mäta upp ungefärliga nivåer med rotationslasern. Uteplatsen kommer luta med ca 0,5 cm/m mot vägen. Det hela avslutades med ännu en paddning med den stora paddan innan denna kunde återlämnas till hyresbolaget. Kanterna paddade vi med den runda 80 kgs paddan. 
När uteplatsen väl blivit paddad blev den stenhård och vi valde att placera en del av den granit och gatsten som kom med andra lasset sten här. Tyvärr fick vi sedan flytta en hel del av denna sten eftersom vi ville börja med uteplatsen så det visade sig i förlängningen att vara ett misstag.

Innan gruset spridits ut och paddats

Nästan färdiga med att sprida ut gruset

Paddat och klart

GRUNDARBETE GARAGEUPPFART 

Dags att sätta fart med garageuppfarten. Som det såg ut nu var nivåerna hyfsat rätt vad gäller lutningen på uppfarten men för att få exakta nivåer samt att allt skulle bli helt rakt så grävde vi ner järnrör i gruset. Ett långt måttband drogs längs hela uppfarten för att vi skulle kunna veta exakt hur långt vi var från garaget. Rören måttades sedan in med rotationslasern. Nivån på röret mättes i de två ändarna samt i mitten. När röret låg perfekt trampades grus ner runt röret så det inte skulle kunna flytta på sig.  En lång bräda användes sedan för att raka av överblivet grus. Efter detta paddades gruset ned mellan rören (OBS! Ej på rören). Detta innebär att gruset sjunker något och därför las ytterligare lite grus på som rakades av med brädan. Proceduren upprepades ca 3-4 gånger för varje område. Efter den sista avrakningen paddades gruset inte ned. Rören tas bort och grus pressas ned där rören har legat för att få det rakt. Detta visade sig vara ett kritiskt moment så se till att verkligen pressa ned gruset i fårorna och försök få det hela så rakt som möjligt.  

Vid det här laget i projektet hade vi insett att vi kommer behöva en liten padda ganska frekvent och över lång tid och därför åkte vi och köpte en för ganska överkomliga 3000 kr. Denna padda väger 65 kg vilket gör att vibrationerna inte når ner mer än någon dm men vid det här laget behöver vi enbart något som trycker ned det allra översta lagret. 

Den nyinköpta vibrationsplattan

Rör grävs ned i gruset

Mäta hur långt röret ligger från garaget

Röret mäts in med rotationslaser

LÄGGA MARKSTEN

Grundarbetet utförs för några kvadratmeter åt gången och sen läggs markstenen omgående för att underlaget inte ska förstöras. Att lägga stenen var enkelt när grundarbetet väl var gjort. Däremot var det ett ganska tungt jobb. Vi lägger alltså Benders Ocala, en hamrad marksten med tre olika storlekar (kommer mixad) och färgen på vår sten är grå.
Eftersom vi började lägga plattor på baksidan och all sten låg på uppfarten eller framsidan av huset så snickrade vi ihop en bärplatta där man kunde lasta ett halvt lager sten som kunde bäras till baksidan och sedan läggas ut direkt.

Sten som fraktas till baksidan

Lägga stenen var enkelt

Delar av baksidan

Första dagens markstensläggning

När en tjej lägger marksten

Det kan vara värt att nämna att markstenen sliter en hel del på handskarna. Efter att ha varit runt till en hel del byggvaruhus kan jag konstatera att handskar för grovarbete verkar vara reserverade för män eller kvinnor med stora händer. När man som jag har storlek 7 får man nöja sig med att snickra ihop sina handskar med silvertejp.
Tips! Silvertejp visade sig vara alldeles utmärkt till att förstärka handskar på diverse ställen. Vart de behöver förstärkas varierar med arbetet. I annat fall kan man köpa på sig en himla massa handskar för det går verkligen åt!

Förstärkta handskar

BILDER UNDER MARKSTENSLÄGGNINGEN

Här följer några bilder på hur arbetet fortskred:

Sakta men säkert går det framåt

Nästan klart

ATT FÅ DET RAKT


Det finns risk att hela stenläggningen drar iväg åt något håll, i alla fall när man lägger så mycket som vi. För att kontrollera att linjerna höll sig raka använde vi ett murarsnöre. Två personer höll i varsin ände av snöret och så passade man in snöret längs med en rak fog och kontrollerade så att fogen höll sig rak över hela uppfarten. Om den vek av åt något håll var det bara att slå (hårt!) med gummiklubban på stenarnas sidor tills hela fogen blev rak. Om man lagt väldigt lång sträcka innan man upptäcker att det är snett så går det inte att slå allt på en gång utan man får plocka bort en rad och slå ca 6-7 rader med sten åt gången.

Två personer spänner upp ett snöre

Kontrollera att alla fogar följer snöret

Är det snett? Knacka med klubban

Är det snett? Knacka med klubban

När det blir fel

På vissa ställen blev underarbetet trots alla ansträngningar lite undermåligt. Speciellt skedde detta på ställen där rören legat så lägg ner lite energi på detta. Där vi kunde ana små gropar i stenläggningen fick vi helt sonika plocka bort en mängd stenar, fylla på med lite grus och knacka ner alla stenarna igen. Eftersom vi la marksten enligt ett mönster blev det viktigt att hålla reda på i vilken ordning alla stenar skulle ligga. 
Att göra om små områden visade sig vara värt mödan eftersom hela stenläggningen blev mycket jämnare och snyggare. På vissa ställen räckte det med att gå och knacka ner några stenar med gummiklubban för att det skulle bli snyggt.

Gör om, gör rätt!

Storgatsten som kantar uppfarten

Vi har valt att ha storgatsten som kant/avgränsning på uppfarten. Eftersom uppfarten är grå ville vi bryta av med en något mörkare färg och valde därför grafit antik. Vår stora uppfart blir ganska steril och vi är därför nöjda med att ha kantat den med natursten så det blir lite mer liv i ytan. 
För att gatstenarna skulle komma ner i den paddade underlaget fick vi gräva bort en del grus och sedan anpassades underlaget separat för varje sten eftersom de är så pass ojämna. Man kan försöka få snyggare och jämnare rader genom att gå igenom stenarna och försöka få de som är ungefär lika stora på samma ställe. Vid entren gjorde vi en extra ansträngning att få det jämt och snyggt eftersom man kommer se det så mycket. Det här jobbet var inte lika tungrott som att lägga all marksten men det tar ändå sin tid.

Uppfarten inramad med gatsten

Raka stenar valdes mot entrén

Här ska det bli rabatt

 

Kapa marksten

När storgatstenen var på plats var det dags att kapa alla markstenar som skulle ligga mot denna. Vi hade dragit ett snöre där gatstenen skulle ligga och plockade sedan bort de närmaste markstenarna när vi la ner storgatstenen. Detta visade sig vara ett stort misstag.   

Tips! Om du ska kapa stenar i en rak linje så lägg ut alla stenar och markera dessa vart dessa ska kapas innan de plockas bort. Det är ganska svårt att rita en perfekt linje när markstenen måste läggas ovanpå den kantsten man valt.  

Vi markerade alltså varje marksten för sig med blyertspenna och kapade med vinkelslip och diamantklinga (se ovanstående inlägg). För att det inte skulle damma vattnade vi samtidigt stenen med vattenslangen. Eftersom det var ganska tidskrävande har vi enbart gjort klart uppfarten fram till garagets början och sparat lite på baksidan (så länge).

Efter en miss markerade vi varje sten för sig

Rabatten efter att de flesta stenar kapats

Kapat och klart fram till garaget

Dags för fogning

4 augusti 2012
Efter några veckors slitande med grus, padda, marksten och storgatsten var det då äntligen dags att foga. Vi använde oss av Benders Flexifog som ska vara en flexibel hårdfog. Vi började med att hälla ut två säckar nederst på uppfarten och arbetade sedan ned fogen diagonalt med piasavakvast. Det tog några vändor fram och tillbaka innan fogen kommit ned ordentligt i fogarna. Tips! Skjut bara fogen framför kvasten och sopa inte i dess rätta mening för då flyger fogen runt överallt och vem vill slösa på dyr fog? 
Ytan sopades sedan ren med en mjuk sopborste. Att få ytan hel fri från fog var väldigt svårt och till slut fick vi ge upp och nöja oss med att vi gjort så gott vi kunde. I instruktionen stod att man kunde använda sig av en lövblås för att få bort det sista men eftersom vi inte lyckades jaga rätt på en sådan plus att ekonomin inte riktigt medgav onödiga inköp struntade vi i detta. Resultatet blev ändå fullt godkänt!
När fogen sopats ned och stenen var hyfsat fri från fog vattnades ytan med dimstråle. Det var svårt att veta hur mycket man skulle ha på men vi nöjde oss med att se till att det blev ordentligt blött och det verkar ha fungerat. Någonstans här fick jag det smarta idéen att spola bort lite överbliven fog med en starkare stråle. Tips! Gör INTE så :o) Fogen började skumma och rann iväg. Vi trodde att vi förstört allt och det kändes riktigt tungt. Nu blev det trots detta bra ändå. Det vita skummet försvann och man märker inget av detta men ändå ganska onödigt. Lägg hellre extra energi på att sopa bort fogen ordentligt.
Storgatsstenens fogar blir väldigt stora och därför valde vi att inte lägg ner Flexifogen här eftersom den trots allt är relativt dyr utan här fogade vi med stenmjöl (0-4) istället. Mot entrétrappan kostade vi på lite Flexifog eftersom vi ville ha det snyggt precis här.

Började med att sprida ut fogen grovt

Sen var det bara att sopa fram och tillbaka

Att lyfta blocksteg i granit

Det måste ju erkännas att vi hade gruvat oss lite inför när blockstegen skulle läggas på plats. Vid entrén har vi blocksteg som är 1,5 m långa och väger 177 kg. Det hela löste sig dock väldigt smidigt med hjälp av vår älskade transportvagn och ett brett lastband. På flaket på vagnen lades först en avsågad OSB-skiva och sen två träpinnar för att skapa ett mellanrum mellan vagn och blocksteg. Två hyfsat starka karlar fick sedan lyfta upp blocksteget på vagnen genom att vira runt transportbandet och lyfta i detta. 
Väl uppe på vagnen var det bara att rulla iväg till rätt plats. Blocksteget lyftes sedan ned på två träpinnar och justerades till rätt plats innan blocksteget lyftas rakt upp och någon (i detta fall jag) drog bort pinnarna. Transportbandet gick sedan lätt att dra bort.

Preparerad transportvagn

 

Blocksteget lyftes på

Blocksteget dras iväg till rätt position

Blocksteget lyfts av

Passa in vart blocksteget ska placeras

Entrétrappan

Trappan till entrén består av två 1,5 m blocksteg i granit. Det nedersta steget fick grävas ned väldigt djupt men vi kom inte på något bättre sätt att lösa det på. Grundarbetet utfördes på samma sätt som för muren. Dock använde vi oss här av lite sand längst upp för att steget skulle ha något att sjunka ned i. På med grus, mäta höjder, vibrera, mäta igen, mer grus, kolla med vattenpass så allt blev rakt, vibrera osv. Detta börjar nästan gå på rutin. Här användes dock inga järnrör utan det fick duga med vattenpass och måttstock för att se till att grundarbetet blev perfekt.
Första blocksteget lyftes på plats enligt föregående inlägg. När första blocksteget låg rakt och fint (mättes med vattenpass) och steget låg på exakt rätt plats förbereddes grundarbetet för nästa blocksteg. Samma procedur med grus, vibrera, mäta osv upprepades ännu en gång. Men så Voila! en entrétrappa!

Kolla så steget ligger plant med vattenpass

Vattning innan ytan skulle paddas

Grundarbetet klart

Nya trappan måste direkt bestigas!

Entrétrappan på plats!

Uteplatsen- del 1

5 augusti 2012

  När muren nu var uppe, uppfarten nästan klar och entrétrappan på plats var det uteplatsens tur att ta form. Här har vi valt att lägga granithällar. På två ställen bröt vi av ytan med storgatsten. Detta var något vi kom på under arbetets gång då vi först tänkt ha en stor yta med bara granit men efter lite funderande kändes det som att det hela skulle få lite mer karaktär om vi bröt av lite och plockade upp storgatstenen även här. Hela uteplatsen kantas dessutom av likadana gatstenar.

  Det börjar bli lite uttjatat vid det här laget men återigen utfördes grundarbetet med järnrör som mättes in och grus som lades på, rakades av och paddades ned. En lite surprise denna gång var dock att vi överst hade på stenmjöl (0-4) eftersom det nu skulle läggas lite större plattor och stenarna i 0-8 gruset kändes lite stora. En fördel var att det blev mycket lättare att raka av ytan men som tidigare nämnts så blir stenmjölet kladdigt när det regnar istället. Precis vid entrén mätte vi dock in varje sten för sig med vattenpass då denna yta skulle vara endast svagt lutande utåt blockstegen. Granithållarna var inte alltid helt plana och därför fick man efterjustera något även på andra ställen.
Eftersom rotationslasern numera var återlämnad fick vi justera lutningen på uteplatsen (0,7 cm/m) på annat sätt. Trådar spändes upp på rätt nivå och med rätt lutning och utifrån detta kunde järnrören placeras på rätt nivå. Hur högt trådarna skulle sitta mättes utifrån muren. Uteplatsen har två olika lutningar med den borta storgatstensranden som markerar en brytning i lutningen. På "gången" som sträcker sig från entrén och fram till husknuten lutar plattorna utåt muren och på den stora delen (själva uteplatsen) lutar de oxå mot muren dvs bort från huset. 

Nedgrävda rör

Trådar spändes upp för att markera rätt nivå

Gruset rakades av med en planka

Entrédelen bryts av med storgatsten

Entré och "gång"

Storgatsten kantar uteplatsen

För att markera uteplatsens slut lades storgatsten i en rundad form runt granithällarna. I hörnet skapas en liten avrundad rabatt där ett träd samt några perenner ska planteras. Längs med muren kommer senare häck att planteras vilket kommer skapa en härlig rumskänsla på uteplatsen. 
Eftersom man vill gräva bort överflödigt grus och fylla på med jord istället samtidigt som man vill att stenarna ska ligga stadigt på plats blandades cement ner i gruset innan storgatstenen sattes på plats. Varje sten passades sedan in till rätt nivå i höjd med det upphöjda snöret samt att lutningen (stenarna ska ligga plant) kontrollerades med vattenpass. När cementen blir fuktig (vi vattnade inte utan den blev fuktig ändå) sätts stenarna stadigt fast.

Stenar dunkas ned i rätt nivå med gummiklubba

Lutningen kontrolleras med vattenpass

Rundad hörn vid det framtida trädet

Hela uteplatsen kantas med storgatstenen

Uteplatsen - del 2

Lite bilder på uteplatsen samt uppfarten i dagsläget. Nu behöver en hel del plattor sågas till för att slutföra jobbet.

Stor skillnad från start

Snart är vi grusfria

Rabatten

Eftersom vi tänkt ha en rabatt längs med uppfarten la vi gatstenarna över markstenen här. För att det hela skulle sitta bra så göt vi fast dem med cement som vi blandade med 0-8 gruset. Först grävdes en ränna ur längs med storgatstenen och denna ränna fylldes sedan med cement. Efter att det hela hade stelnat ordentligt grävde vi bort allt överblivet grus i den tänkte rabatten och fyllde på med jord. 

Storgatstenen göts fast med cement

Rabatten fylldes sedan med jord

Resultatet

 

Uteplatsen - del 3

Vi har jobbat på med att kapa granitskivor till uteplatsen. Det visade sig att vi mätt lite fel vilket ledde till att vi fick ha en liten kapbit på varannan platta borta vid gatstenen men det blev till slut bra det oxå. Tips! Se till att alltid mäta två gånger innan man kör igång så slipper man lite taffliga lösningar. Vissa saker är inte skoj att göra om!
På uteplatsens gång som gränsar mot uppfarten hade vi tänkt att ha dekorsten längst ut men efter mycket velande har vi kommit fram till att det blir granitskivor där med och i och med detta kan vi se fram emot ännu mera kapande. 
Vi har en rensningslucka för avloppet mitt i uteplatsen och för att det skulle bli snyggt här krävdes att runt hål i en granitplatta (se bild). Detta löstes genom att en platta kapades vid mitten av hålet. Sedan sågades en halvcirkel ut i vardera del genom att först skåra plattan både på fram och baksidan i rätt form med hjälp av en liten vinkelslip med diamantklinga. Denna var får liten för att kunna såga igenom hela plattan men att skåra en liten bit gick bra. Sedan användes den stora vinkelslipen för att skapa skåror genom halvcirkeln. De bitar som sedan bildades kunde knackas bort och i och med bearbetning med den lilla vinkelslipen bildades en snygg halvcirkel. Det gick åt en hel del plattor innan vi kom på den här lösningen då de tenderade att spricka.

Sågad platta runt rensningsluckan

Uteplatsens gång

 

Uppfart

Uppfart

Själva uteplatsen

Framsteg

Vi har hunnit en bit även om tempot blivit betydligt långsammare sen jobbet dragit igång. Alla Megatäck har lagts på på muren även om de måste kapas 45 grader i hörnen för att det ska bli snyggt. Vi har kommit på att vi ska ha en planteringslåda under det avlånga köksfönstret (bredvid ytterdörren) och därför ska vi bygga på med murstenar även där. Det är precis där projektet står och stampar just nu. Vi håller även på att jobba oss bakåt med storgatsten som kantar gången mellan garaget och huset. En del jobb återstår mao men jag bjuder ändå på lite bilder från hur det ser ut idag.

Uppfarten

Själva uteplatsen

Själva uteplatsen

Klart

Klart

Mur nedför köksfönster

En fördel med att göra allt arbete själv är att man upptäcker nya lösningar när man håller på. Vi kände efter ett tag ett hela uppfarten skulle må bra av något som lättade upp intrycket (mer grönt) och att ytterligare lite mur i form av en planteringslåda under köksfönstret skulle bli väldigt bra. Sagt och gjort, vi grävde lite och lade ner lite extra mur och voila, en inramad entré och rum för ytterligare växtligheter.

Själva uteplatsen

 

Gräva

Resultatet

 

Och så dit med lite växter...

Mission accomplished

Den senaste månaden har det kapats sten till förbannelse men nu är vi där, det blir inget mer smågrus i hallen för allt grus är borta. Enjoy!

Resultatet

Klart

klart

klart

Resultatet!

Mer bilder för den intresserade

Lite extrabilder.

 

Resultatet

Reslutatet

resultatet i ljus

Reslutatet

I mörker

Ja, jag är medveten om att det blir spammande med bilder men när man har lagt ned sin själ i något så varför inte visa upp det? :o)

I mörker

Resultatet i mörker

Resultatet i mörker

Resultatet i mörker

Före och efter

Nu ska jag påminna er lite vad men kan åstadkomma på en sommar. Före och efterbilder kommer här.

Före

Efter

Delprojekt 2 - mur på baksidan 

På vår baksida ska vi skapa en upphöjning med hjälp av en stödmur (Benders Megawall grafit) och granitblock kommer utgöra en trappa upp på upphöjningen där det nästa år ska skapas ett uterum med planteringslådor och någon typ av sittmöjlighet.
Eftersom det var ganska lite att gräva så grävde vi ur för hand. Ca 30-40 cm djupt. Vi la sedan ner markduk i hela rännan och fyllde på med 0-8 grus som paddades ned. För att gruset sedan skulle komma i hyfsat bra nivå så inväntade vi mörkret (något man inte måste vänta på så länge såhär på hösten) och använde en vanlig laser för att mäta rätt nivåer med en pinne. Vi markerade laserns position på pinnen vid början av muren och såg sedan till att den nivån hölls längs med hela murens utbredning.

Först gräva ut för muren

Det tog sin tid att gräva allt

Markduk

 

Markduk

 

Grus lades i och paddades ned

Svängd mur 

Här ville vi skapa en levande form på muren och anpassade svängningen på muren helt efter ögonmått. Det är faktiskt riktigt lätt att göra en svängd mur och få det snyggt (mkt lättare än en rak mur) så var inte rädda för att prova på det. 
I avsaknad av rotationslaser lades stenarna här ned och anpassades med vattenpass för att de skulle ligga helt plant åt alla led samt i nivå med den sten som hade lagts i innan.

Mäta lutning med vattenpass

 

Mäta lutning med vattenpass

Hål sparat till trappan

 

Bygga trappa

När alla stenar låg på plats var det dags att lägga dit trappan. Först lades lite Benders Ocala längst ned som det första trappsteget ska stödja på. Detta för att skapa en inbjudande entré till trappan samt att det ska bli lättare att klippa gräset längre fram. På samma sätt som tidigare lades markduk längst ned och 0-8 grus paddades ned för att få en plan yta. När Ocalan var på plats paddades grus ned bakom Ocalan i samma nivå för att blocksteget skulle ha en plan och jämn yta att ligga på. 
När första steget var på plats upprepades proceduren med grus som paddades till en plan yta i rätt nivå och sedan lades blocksteget på. Som innan hade vi en enorm nytta av vår transportvagn som gjorde arbetet mycket lättare och man slapp lyfta speciellt långt. Plankor användes för att flytta blockstegen från vagnen till rätt plats (se bilder) vilket gjorde att man undvek ett lyft har och steget kunde skjutas på rätt plats.

Två trappsteg på

Panoramavy över arbetet

 

Tredje blocksteget

 

Plankor underlättade arbetet

 

Mur och trappa klara

När trappan lagts på plats så lades hörnstenar och lite mur för att få en snygg uppgång. Eftersom det är sent på hösten börjar det marken frysa på och själv anläggandet av platån med växter etc får snällt vänta till i vår när ljuset återvänt. Till våren kommer det även komma till belysning så att muren kan synas även när det är mörkt ute vilket även kommer vara ett lyft för hela trädgården.

Uppgången till upphöjningen

 

Uppgången till upphöjningen

Hela muren

 

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré