icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
En ny trädgårdstrappa - Projektet som växte

En ny trädgårdstrappa - Projektet som växte

Vi har en plan (10 juli)


Vi har en plan (10 juli) Till slut höll den knappt ihop längre. Vår trädgårdstrappa som vi lappat och lagat nästan varje år sedan vi flyttade in för drygt 15 år sedan. Slänten runt trappan hade också hunnit förvandlas till en veritabel djungel och var i stort behov av att både rensas rejält, och bli mer lättskött.

Trädgårdstrappa innan projektstart

Startskott (aug)

Vi ville ha en mjukt svängd trappa, inte riktigt på samma ställe som den gamla, och valet stod mellan blocksteg i granit eller betong. Att alla gångar och stenlagda ytor på tomten består av betongplattor avgjorde saken – betong fick det bli. Vi försökte överblicka hur arbetet skulle gå till och vilket övrigt material som behövdes – inte helt trivial uppgift. Vi insåg att vi två glada amatörer inte skulle gå iland med arbetet helt utan hjälp. Stenbolagets hemsida med uppgiften att de blocksteg vi ville ha vägde 126 kg, och beräkningen som sade att vi behövde åtminstone 15 stycken, avgjorde saken. Offerter på trappbygge togs in under sommaren, och 10/8 satte arbetet igång.

Proffshjälp (10-13 aug)


För att få den igenväxta slänten till vänster om trappan lägre, och inte minst mer lättskött, byggdes samtidigt en stödmur. På köpet fick vi lite större gräsmatta ovanför muren. Betydligt enklare att klippa än en brant, igenvuxen slänt! Vi har sedan tidigare flera stödmurar på olika ställen i trädgården och har valt en mursten som inte är så tung. Även om en mur är liten blir det många ton sten att flytta på. Krossen som bildar fundament och utfyllnad bakom muren kommer man inte undan, men lätta stenar känns som en klar fördel. På tre arbetsdagar hade vi en ny fin trappa och anslutande stödmur på plats, det var så skönt att få proffshjälp med det jobbet! Med en stödmur och en mindre slänt med tåliga växter nedanför den hoppas vi att denna del av trädgården blir både vackrare och mer lättskött.

Nya trappan

Nu börjar det roliga (?) (17 aug.)

Så var det bara resten kvar… Dags att börja plantera och göra fint? Nja…. Till höger om trappan blev sluttningen väl brant. En mur till - ja, varför inte? Vi hade ju stenar över. Helgen 17-18/8 byggdes den. Som tur var fanns kross kvar så att det räckte, och vi fick användning för en del överblivna fyllnadsmassor. Fortfarande måste slänten nedanför den nya muren fyllas upp med jord, men den översta delen av slänten till höger om trappan har vi på det här sättet trollat bort.

Nya trappan

Och så den andra slänten (24 aug)


Slänten till vänster om trappan då? Inte heller där kunde vi sätta igång med att plantera. Trappbygget innebar, inte helt oväntat ska erkännas, att de mer än 30 år gamla slipers som bildat barriär mot gräsmattan nedanför gick i bitar. Utan en ny barriär skulle vi knappast ha någon jord kvar i slänten efter några kraftiga höstregn. Mursten hade vi, men allt krossmaterial hade gått åt. Var hittar man mer en lördag? Några telefonsamtal, en hyrd släpkärra och en utflykt till Stenbolaget i Botkyrka löste det problemet! Goda råd av hjälpsam personal fick vi på köpet. När vi ändå hade tillgång till kärra blev det också några vändor till handelsträdgården för att fixa en hel del nya växter och måååånga säckar planteringsjord. Med växterna utplacerade i den nya slänten, fortfarande i sina krukor, insåg vi att det behövdes något mer. Enbart växter kändes lite trist, och flera fina stenbumlingar hade ju dykt upp under borttagna buskar. Med lite finurlighet och hjälp av en stark tonåring lyckades vi baxa dem på plats och de fick ett nytt liv som dekoration i den nya slänten.

Efter

Efter

Nästa mur- och äntligen planering! (28 aug.)

Inget planterades innan en ny mur kommit på plats nedanför slänten och tur var nog det. Nyinköpta buskar, gräs och träd bars runt till många olika ställen innan de hittade sin rätta plats. Vi försökte också använda egna växter från andra delar av trädgården. Dels för att inte bli ruinerade, men också för att de bör ha en bra chans att trivas även på sin nya växtplats.

Nya slänten

Färdigt! Eller halvvägs? (1 sept)


Sommarvärmen har hållit i sig, men skuggorna på eftermiddagen talar sitt tydliga språk – hösten är på väg. Så här långt kom vi i år. Till nästa sommar får vi se vilka av de nyinköpta och ditflyttade växterna som verkar trivas i slänten. Återstår också den högra sidan av trappan. Förhoppningsvis hinner vi med grovjobbet innan hösten kommit för långt. Om inte får det vänta till våren. Då kommer också alla andra trädgårdsprojekt att pocka på uppmärksamhet. Bl.a. behövs ny beläggning på uppfarten, marksten kanske, och nytt staket i anslutning till den. Eller blir det stenmur även där? Ska vi kanske lägga en mindre yta med marksten nedanför trappan för att undvika hårt slitage på gräset? Vem påstod att ett projekt har ett tydligt slut?

Tada!

Föregånde artikel Vår nya soffa
Nästa artikel En trygg, mysig och välkomnande uteplats