icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Följ min köksrenovering

Följ min köksrenovering

 

Del 1

kök

Nuvarande kök är ett Myrdal-kök från när lägenheten byggdes – 1998. Det känns därför som en uppfräschning nu är på sin plats. Som man ser på bilden är köket dessutom rätt litet och inte helt smart planerat. Tanken är att möblera om en aning med målet att få till bättre arbetsytor.

Det som kommer ingå i projektet är följande:
Alla köksstommar kommer att bytas ut, nya vitvaror införskaffas, ny bänkskiva (tänkte ge mig på att gjuta en bänkskiva i betong) samt sätta nytt kakel.

Häng med, det blir kul!

 

Del 2

Dagens kök är som jag skrev tidigare ett kök från Myrdal som har suttit där sedan huset byggdes. Då framförallt stommarna vid diskhon började bli rätt slitna uteslöt jag rätt snabbt alternativet att bara byta luckor. Kostnaden för nya köksstommar är inte heller en så stor utgift sett till hela projektet. Dessutom skulle jag få större frihet att ändra planeringen. För att få köket att kännas större och luftigare tänkte jag ta ner den lilla väggen i kortändan av bänkskivan. Jag kommer även att ta bort överskåpen på väggen ovanför diskhon och istället ha öppna hyllplan.

Val av kök

val av kök

Jag har valt ett blankt, mörkgrått kök från IKEA. Eftersom det gamla köket är vitt kändes det lite roligare att välja något annat än just vitt igen. Dessutom är lägenheten så pass ljus att jag inte är så orolig att det ska kännas för mörkt. Kan varmt rekommendera att boka en tid hos IKEA:s köksavdelning.

Bänkskiva:

Då jag jobbar på Stenbolaget kan man ju tro att en bänkskiva i sten vore det naturliga valet. Själv tycker jag att en bänkskiva i betong kan vara väldigt snyggt. Jag tänkte därför ge mig på att gjuta bänkskivorna själv. Betongen jag använder är vår vanliga Finbetong från Combimix.

Kakel:

Ovanför vägg skåpen har jag valt ett vitt fasat kakel från Konradssons som heter Rib Vitt Matt Fasad. På väggen med de öppna hyllorna har jag valt en klinkerplatta som heter Kerion Optique Framboise Decor. Vill man att ett rum ska kännas så stort som möjligt är annars ett bra tips att välja blanka vita plattor.

kakel

 

Del 3

rivning av kök

Äntligen rivning! Beväpnad med skruvdragare och en kofot gick jag häromdagen lös på det gamla köket. Jag rekommenderar att vara två personer när man skruvar ner överskåpen. Då väggarna visade sig vara rena betongväggar gick allt väldigt smidigt att få ner och loss från väggarna med kofoten. Kaklet var dessutom inte uppsatt med riktig kakelfix utan ditlimmade vilket underlättade betydligt.

Nu ska jag bara skruva ihop alla stommar sen kommer snickaren och monterar fast dem.

Del 4

montering av kök

Nu är det nya köket monterat på plats! Min snickare Johan har nu monterat hela det nya köket. Jag vet att det inte är ett så jättestort kök men är ändå väldigt imponerat över att det bara tog 3-4 timmar att sätta på plats. Och då skruvade han även ihop ett par skåpstommar som jag inte hade hunnit göra klart.

Det blev dock några sista minuten förändringar i planeringen! När rörmokaren var förbi och skulle stänga av vattnet visade jag honom hur jag hade tänkt förändra köket. Han påpekade då att det inte skulle vara möjligt att placera diskmaskinen på den plats som jag hade tänkt och som IKEA-ritningen var planerad. Anledningen är att mitt avlopp går rakt ner i golvet och där hade jag velat att diskmaskinen skulle stå. Lösningen blir att flytta diskmaskinen längst åt höger och bygga hörnskåpet åt andra hållet. Avloppsvattnet leds sedan från diskhon genom hörnskåpet i bakkant bort till avloppet.

Nu när stommarna är på plats har vi måttat för bänkskivorna. Nästa steg är att börja gjuta dessa. Häng med!

nytt kök ram

 

Del 5

Ett val som jag tidigt ställdes inför var vilken typ av bänkskiva jag skulle ha i mitt nya kök. En träskiva gick direkt bort då det inte känns helt värdigt en Stenbolagare. Det naturliga valet är ju såklart en bänkskiva i natursten eller komposit. Jag hade dock fått upp ögonen för en skiva i betong istället. Min snickare hade dessutom gjutit ett antal bänkskivor till sig själv tidigare så han skulle även kunna hjälpa till med detta.

Från början hade jag tänkt gjuta skivan i ett stycke men insåg rätt snabbt att det var att ta sig vatten över huvudet. Den skulle förmodligen bli alldeles för stor och tung för att kunna transporteras och lyftas på plats. Det blev istället två bänkskivor, en hel skiva som är ca 190 cm lång plus en mindre som är ca 140 cm med uttag för diskhon och spishällen. Som jag berättade tidigare var jag tvungen att placera diskhon och spishällen bredvid varandra istället för på varsin skiva. För att det ska bli tillräckligt utrymme mellan hon och hällen hållbarhetsmässigt har jag valt en mindre diskho som är 34 cm bred. På så sätt får jag ca 15 cm utrymme mellan diskhon och hällen.

borra ram

Som form använde vi ett byggplyfa som vi skruvade dit 45-reglar som kanter. Hålet för hällen gjordes också med hjälp av reglarna medan hålet för diskhon gjordes med hjälp av skumplast. När formen var klar blandade vi till vår vanliga finbetong, hällde i ungefär till hälften, la i armeringsnät och armeringsrör, och hällde sedan på resten av betongen. Efter det var det bara att knacka på sidorna och undertill för att få bort luftbubblorna. En mer ursprunglig instruktion hur man gjuter en bänkskiva i betong kommer här på siten om några veckor.

gjuta betong

Del 6

Efter att ha låtit betongen stelna ordentligt var det dags att göra klart bänkskivorna. Eftersom ytan som ligger mot plyfa-skivan är det som ska bli ovansidan började vi med att vända den rätt. Det är först då man ser om man har knackat ordentligt för att få bort luftbubblor i betongen. Det fanns några små hål som vi fyllde igen med lite betong men på det stora hela var de väldigt släta och fina. Sedan slipades ovansidan lite lätt och kanterna fixades till för med en vinkelslip. Slutligen monterades den underlimmade diskhon med hjälp av universallim CT030 från Illbruck.

sätta bänkskiva

 

Nu var det dags att lyfta skivorna på plats! Då den ena skivan vägde närmare 180 kg fick jag hjälp av tre starka vänner för att få dem på plats. Tungt men nu ligger de där och flyttas inte på i första taget :)

bänkskiva

Del 7

Nu när bänkskivan är på plats kan man montera kakel och klinkers. En del hantverkare monterar kaklet innan bänkskivan och lämnar plats för att kunna skjuta in skivan nedanför. Detta kräver dock att man verkligen har mätt rätt så vi rekommenderar alltid att plattorna ovanför diskbänken monteras efter att bänkskivan är monterad.

kakel kök

Från början hade jag tänkt bara ha plattor under väggskåpen och nedanför den understa hyllan på andra väggen. Jag var orolig för att köket skulle kännas för industriellt om man fortsätta med plattor upp längs hela väggen. Jag blev dock övertalad till att det skulle bli snyggast att sätta plattor hela vägen upp. För att det inte skulle se för mycket ut valde jag istället att satsa på ett lite livfullare mönster på den stora väggen och en mer klassisk vit platta på den mindre ytan under väggskåpen. Efter att ha tittat runt lite i vår utställning i Barkarby valde jag Rib Vitt Matt Fasad och Kerion Optique Framboise Decor från Konradssons. Till det vita kaklet valde jag en vit fog och till den andra plattan valde jag en grå fog. Utan att säga för mycket blev resultatet sjukt bra!

kakel
Förband eller inte förband det är frågan! Det blev förband.

Resultat

kök

Nu är sista luckan dithängd och alla köksgrejer uppackade igen. Och resultatet blev så jäkla bra! Trots att jag tog bort en hel rad med väggskåp känns köket ändå större. Gissar att det delvis beror på att Ikeas stommar är några centimeter högre samt att inredningen är bättre. Bänkskivan behandlade jag tre gånger med Akemi Nanoimpregnering innan jag började använda den och nu står den emot smuts och fläckar väldigt bra. Får dock räkna med att behandla ca två gånger om året. 

Före:

före kök

efter:

efter kök

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré