icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Lägga marksten i 5 enkla steg

Lägga Marksten i 5 enkla steg

När sommaren knackar på dörren öppnar sig ett gyllene tillfälle att göra om i trädgårdarna. Träden står i vacker blom och gräset är grönare än någonsin. Det är nu vi ser tomtens fulla potential och tanken om den riktiga drömträdgården vaknar åter till liv. Att förverkliga våra önskningar behöver däremot inte vara så svårt som man kan tro. En mindre garageuppfart, trädgårdsgång eller uteplats kan genomföras på ett par dagars arbete med god planering, och rätt förberedelser. Dessutom kan det bli ett trevligt projekt att ta sig an tillsammans med familj, grannar eller hjälpsamma vänner, under eller inför semestern.

Självklart går det att anlägga i trädgården under flertalet av årets alla månader. Det som styr är när tjälen går i marken då det blir svårt att gräva ur och få till ett bra bärlager. Här berättar vi mer om vad du behöver för material när du ska lägga marksten och plattor, hur du går tillväga och delar med oss av matnyttiga tips för både gör-det-självaren och den som anlitar hjälp. Lycka till!

Detta behöver du

Marksten Visby Struktur Gråmix

1. Gräv ur ytan för din marksten

Första steget när man ska lägga marksten är att gräva ut området där stenen ska ligga. Lättast är att markera ut linjerna med sprayfärg, men ett annat alternativ är att använda Murarsnöre/riktsnöre som du fäster på pinnar runt om din yta. Slå enkelt ned dem i gräsmattan, precis som när du spelar kubb, och fäst snöret på den höjd ytan av stenläggningen ska ha. Se till att linjerna även går rakt och parallellt med varandra. För extra stabilitet sätter du ut markeringen en bit utanför den tänkta ytan så kantstenen får plats. Denna är viktig att tänka på redan i planeringsstadiet då den fyller stor funktion och finns i en rad olika modeller för den estetiska touchen till stenläggningen. Att föredra är en kantsten i granit då denna både håller en hög kvalitet och sätter en stor exklusiv inramning på din yta. Se våra rekommendationer för din montering av kantsten!

 

Förberedelser för att lägga marksten

Med området utmätt är det dags att ta första spadtaget. Är det en större yta du ska lägga marksten på kan du behöva hjälp med grävmaskin. Det kan även underlätta vid besvärliga markförhållanden. Generellt kan du lägga marksten på alla typer av marker – även om du står med berg, sand, jord eller gammal sjöbotten under fötterna. Ett otroligt viktig steg i både planering och genomförande är att du tänker till kring vattenavrinningen på din yta. När du gräver ur bör du ge den ett fall på minst 1-2 cm/meter med hänsyn till just vattenavrinningen. Vattnet tar alltid den enklaste vägen ner och med rätt lutning skyddar du enkelt byggnader på tomten från fuktskador och vattenläckor och förhindrar enkelt vattensamlingar och mindre bassänger. Hur djupt du sedan gräver beror på vad du ska använda ytan till. Är tanken att lägga marksten till en uppfart behöver du ett schaktat djup på 35-45 cm, medan en trädgårdsgång eller uteplats räcker med ca 15-25 cm. Har du mark med dålig dräneringsförmåga kan du behöva utöka djupet med ett par centimeter.

Tips från Stenbolaget:

- Anpassa aldrig din stenläggning efter din gräsmatta. Gräsytor är ojämna och så gott som aldrig raka.

- Provgräv på din tomt innan du lägger marksten för att lära känna marktypen och underlaget bättre.

- Titta på dina husritningar innan du börjar gräva. Det blir en tråkig historia om du råkar skada dragning för el eller vatten.

- Välj markörspray med mindre miljöbelastning. Undvik de som innehåller höga halter av plast.

- Lasermätare är ett hett tips för en noggrant utgrävd grund. En hjälpreda som verkligen håller måttet!

- Använd vattenpass och rätbräda i alla lägen för att kontrollera att läggningen blir jämn och följer fallet.

- Var rädd om ryggen och lyft försiktigt jordmassor till en skottkärra nära placerad. Ta hjälp och se till att ni är flera som jobbar för att minska belastningen på kroppen.

- Vid nyproduktion kan marken ibland redan vara förberedd med ett bra bärlager. Då kan det räcka med själva sättbädden till din plattsättning. 

    2. Täck gropen med fiberduk

    När du ha tagit ditt sista spadtag och marken är urgrävd är det dags att jämna ut ytan för att sedan rulla ut fiberduken. Det är ett jobb som går snabbt och enkelt, men är minst lika viktigt som de andra stegen när du ska lägga marksten. Fiberduken har till uppgift att främst separera bärlagret (bergskrossen) från jorden och med andra ord ligga som en markavskiljare. Den hindrar även växtlighet och rötter från att tränga in och störa i botten på din stenläggning. Många tror att fiberduken används för att förhindra ogräs, men detta förhindras med andra medel i form av själva fogningsmaterialet. En sand som fyller dessa krav är Flexibel hårdfog. Se vår film och monteringsanvisning om just Flexibel hårdfog. Täck gropen du grävt jämnt och fint med fiberduken. Se till att den våderna överlappar så de inte glider isär vid återfyllnad. Låt den även gå upp på kanterna så den ramar in ytan ordentligt, och kapa duken med kniv eller sax.

     

    Fiberduken på plats

    Tips från Stenbolaget:

    - Köp inte markduk efter den exakta ytan du ska anlägga utan ta till när du köper fiberduken så det räcker till hela ytan med de nämnda överlappningarna och utfallen över kanterna. Om du får fiberduk över kan du använda den till andra projekt i trädgården. Perfekt att kunna använda till rabattlandet, vid läggning av grus och singel till trädgårdsgång, dekorstensläggning eller kanske rent av vid dekoration av blomkrukor eller för odling i pallkrage.

      3. Fyll på med bergskross och packa ordentligt

      Med fiberduk på plats är det tid att lägga på ett lager med bergkross, eller stenkross som det även kallas. Bergkross utgör det bärande lagret när du lägger marksten och ska därför packas väldigt ordentligt. Vi rekommenderar att du använder bergkross 0-32 mm och att du hyr en markvibrator. Vibbran har till uppgift att jämna ut och komprimera bärlagret för att undvika framtida sättningar. Häll ut krossen på duken och plana ut med kratta. Hur högt du ska fylla din grop räknar du fram genom att ta skillnaden mellan det utgrävda djupet och tjockleken på din marksten. Därefter drar du bort tjockleken på stenmjölsskiktet/sättbädden som i det generella fallet ska ligga på 3 cm.

       

      Fyll upp med bärlager

      Exempel:

      Den utgrävda ytan är 25cm. Vi ska lägga en marksten som är 5cm tjock och en ha en färdigpackad sättbädd på 3cm. (25-5-3=17cm) Vi har då alltså 17cm bergskross som ska återfyllas och packas med markvibratorn.

      För att underlaget ska bli extra tätt vattnar du därefter ytan. Använd exempelvis vattenslang så att underlaget blir ordentligt blött och sjunker ihop. Markvibratorn arbetar du sedan fram och tillbaka över ytan likt en gräsklippare. Tänk på att behålla fallet på minst 1-2 cm/meter.

      Tips från Stenbolaget:

      - Räkna ut hur mycket kross du behöver och köp i färdiga storsäckar eller i lösvikt hos oss på Stenbolaget. Fråga oss om råd för att beräkna hur mycket du behöver till ditt bygge.

      - Tänk på att underlaget sjunker med ungefär 15 % när du använder vibbran.

      - Vid mjuka och rörliga markförhållanden är det bra att packa bärlagret extra tätt. Ta en extra runda eller två med vibratormaskinen och glöm inte bort att vattna där i mellan.

      - Det finns olika storlekar på markvibratorer men en standard på 60-90 kg räcker utmärkt för gångar och uteplatser. Ska du istället stenlägga en uppfart är det bra med en större och tyngre maskin då du har ett större djup med fyllnadsmassor.

      - Om du vill pausa ditt projekt är det perfekt att göra det efter detta steg. Ibland kan det till och med vara bra att låta bärlagret vila och sätta sig ordentligt innan man lägger markstenen. Det gäller framförallt för mark vid nyproduktion. Vid större entreprenadsjobb är det även vanligt att man delar upp stenläggningen på två säsonger.

      4. Häll på stenmjöl/stenflis

      När bärlagret är färdigställt så är det dags att förbereda själva sättbädden. Du behöver inte vänta på att bärlagret ska torka. Man kan sätta marksten i både stenmjöl 0/8 och stenflis 2/6. Stenflis är en rekommendation från oss då det dränerar bättre än stenmjöl och fukt får svårare att vandra upp i plattorna.

       

      Sättbädden tar form

      Vare sig du använder stenmjöl eller stenflis så är detta finkornig sättsand och fungerar som avjämning på markytan. Fördela skiktet jämnt och använd markvibratorn ännu en gång. Likt för den bärande kärnan med bergkross är det viktigt att det packas tätt för att undvika sättning. Det kan därför vara en god idé att vattna ytan och använda vibratorn i en eller två vändor. För att försäkra dig om att lutningen och höjden stämmer, samt att underlaget är helt jämnt, använder du rör i exempelvis järn eller stål. Placera dem längs med din stenläggning och kontrollera att de ger ett korrekt fall på 1-2cm/meter. Du lägger dem bredvid varandra i parallella rader och med ca 80-100 cm mellanrum. Med andra ord kan du behöva fler ”rader” med rör om du ska lägga marksten till en större yta. Se även till att de ligger på rätt nivå i förhållande till ditt riktsnöre. Det vill säga att stenens tjocklek ska rymma i luckan mellan järnröret och snöret. När du placerat dem bra i sanden använder du en träplanka för att jämna till ytan. Pudra först på mer stenmjöl/stenflis och lägg plankan rakt över rören och på kant för att sedan dra bort överflödig sand och fylla ut luckor. Likt en kam följer du och arbetar ytan uppifrån och ner. Här är det bra att man har fler händer så att det blir ett jämnt fördelat tryck. Ta därefter bort rören och fyll igen spåren med mer av ditt sättmaterial och jämna till.

      Tips från Stenbolaget:

      - Använd med fördel Stenflis 2/6 för att förhindra fuktgenomvandring i dina plattor och din marksten. Detta framförallt när du sätter naturstensplattor som skiffer, kalksten, granitplattor m. fl.

      - Tänk på att alla markstenar inte fungerar till uppfart med stenmjöl/stenflis som underlag. Välj därför en marksten eller platta anpassad efter just ditt ändamål och din yta. Vi har ett brett utbud av marksten för utegolv och du kan välja efter både färg, struktur, format och ändamål.

      - Plattor som inte är tillräckligt tjocka kan bli knäckta av belastningen från din personbil. Då kan det vara bättre med montering i fix på en gjuten (sula) betongplatta.

      - Behöver du ett mer hållfast underlag kan du istället blanda ut sättsanden med torr cement, vattna och låta sulan ”brinna”, så kallad jordfuktad betong. Vår rekommendation är att ta hjälp med detta om det är första gången du lägger marksten.

      - Sätt aldrig natursten direkt mot ett betongunderlag. Betong innehåller höga halter kalk vilket kan tränga igenom stenen och göra den flammig. Har du en betongsula fungerar det däremot utmärkt att montera med naturstensfix och fog som är anpassat för denna typ av montering.

      5. Lägg marksten och avsluta med fogsand

      Nu har du kommit till det steg vi tycker är roligast, vilket är att lägga själva markstenen! Enklast är att lägga de i förband och att kapa lika mycket på stenarna till yttersidorna. Tänk på att helst inte använda mer än 1/3 av stenens längd som kapbitar. Detta för en så stabil läggning och snygg stensättning som möjligt.

      Börja uppifrån med din stenläggning och arbeta dig nedåt - sida till sida - rad för rad. Se till att stenarna sitter stabilt i underlaget genom att försiktigt banka på dem med en gummiklubba. Lägg även din marksten med en distans på ca 3 mm. Då skapar du fog som hjälper till att stadga bygget när de väl blir fyllda med fogsand. Stenbolagets egna betongstenar är gjutna med färdiga distanser för att underlätta fogningsarbetet.

       

      Lägg din marksten 

      När stenen sedan är på plats är det dags att lägga fogsand. Häll ut sanden på stenområdet/markytan och borsta ned den i springorna med en kvast eller borste. Det finns olika typer av fogsand och vissa härdar i kontakt med vätska. Dessa kallas för Flexibel hårdfog. Var noga med att följa din valda fogs monteringsanvisning för en lyckad fogning och ett lyckat resultat. Vi rekommenderar även att du borstar ut din fogsand diagonalt över fogarna för att minimera risken för att sopa ur den redan fyllda fogen.

       

      Foga din markstensyta

      Tips från Stenbolaget:

      -  Beställ aldrig leverans av sten samma dag som den ska läggas. Du riskerar då  att din hantverkare får väldigt lite att göra i väntan på stenen, följt av en stressfylld miljö väl vid leverans. Ha en leveranstid av materialet med i beräkningen.

      - Ta hänsyn till spill och beställ extra sten och bärlager direkt. Du får räkna med att ett par stenar blir obrukbara vid kapning.

      - Spar en slant och hyr maskinerna hos din lokala maskinuthyrare! Vi säljer även en del nyttiga verktyg som kan behövas längst vägen mot ett bra resultat.

      - Beroende på vilken sten du använder kommer arbetet gå olika fort. En yta med oregelbunden skiffer eller gatsten kan kräva lite mer jobb medan en gjuten sten blir mer tacksam att lägga. Använder du exempelvis oregelbundna skifferplattor kommer det ta tid att pussla ihop ditt bygge och eventuellt gå åt mer tid för kapning och avjämning av ytan. Läs mer om skifferläggning här!

      - Vi rekommenderar att du använder Flexibel hårdfog som fogsand. Den härdar med hjälp av vatten, och håller ogräs och myror borta från din stenläggning. Se vår film och monteringsanvisning för detta.

      - Använd kantsten till alla typer av stensättningar! Kantsten håller din marksten och dina plattor på plats och monteras med fördel i samband med din markstensläggning. Detta är ett viktigt steg i stabiliseringen av din yta.

      - Sätt nytt gräs intill jordkanterna längs sidan med din läggning som en snygg sista touch.

      - Ljussätt din stenläggning för att framhäva den under dygnets mörka timmar. Vi säljer kvalitetsprodukter från både in-lite, Lightson och Lightpro. 12 Volts Systemen är lätta att montera och gör stor skillnad i din trädgård under årets samtliga årstider. Om belysning är ett alternativ så bör detta också planeras in i startfasen av din markstensläggning då du enkelt kan förbereda med kabeldragning och gömma dessa. Se hela vårt belysningssortiment.

      Avsluta med invigning och fest!

      Avsluta med invigning och fest!

      Vi hoppas denna guide har hjälpt dig förverkliga ditt drömprojekt. Med bygget klart i trädgården är det givetvis tid att fira och samtidigt tacka alla som har hjälpt till. Bjud in till fest och njut tillsammans med familj och vänner i trädgården.

      Tips från Stenbolaget:

      Grillkväll är ett gyllene koncept som alltid går hem en varm sommarkväll.

       

       

        Föregånde artikel Lägga grus på uppfart och parkeringsyta
        Nästa artikel Tips inför din stolpmontering